64-700 Czarnków
Os. Parkowe 10
W tym tygodniu naszym przewodnim tematem były zajęcia kulinarne. Poznaliśmy wiele warzyw i owoców, które są niezbędne w naszej diecie. Przygodę z doświadczeniami w kuchni rozpoczęliśmy od odwiedzin pobliskiego ryneczku. Tam dowiedzieliśmy się o owocach sezonowych, krajowych i o tych egzotycznych. W następnych dniach, bogatsi o zdobytą wiedzę, zaczęliśmy zabawę w małych kucharzy. Zrobiliśmy kucharskie czapki i fartuchy, które są potrzebne każdemu kucharzowi w kuchni. Tak przygotowani zabraliśmy się do pracy. Szaszłyki owocowe,które udało nam się stworzyć, bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Przygodę z kuchnią zakończyliśmy robiąc pierogi z masy solnej, a farsz do nich przygotowaliśmy z trawy. Nasz dzień, tak jak nasza finałowa potrawa, był bardzo zielony. Przygotowywaliśmy ją w czwartek, a w tygodniu daltońskim dzień ten oznaczamy kolorem zielonym. Nasze wytwory można będzie podziwiać w piątek na przygotowanej wystawie " KUCHNIE ŚWIATA". To byl tydzień pełen wrażeń,a my poczuliśmy się w końcu małymi masterchefami.
64-700 Czarnków
Os. Parkowe 10