REKRUTACJA NA NOWY ROK SZKOLNY 2024/2025 (kliknij w pasek)
Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
DEKLARACJA DOSTĘPNOŚCI
Reset
Reset

WITAMY WAS W ŚRODĘ (31.03.2021r.)

WITAMY WAS W ŚRODĘ (31.03.2021r.)

TEMAT KOMPLEKSOWY: WIELKANOC

TEMAT DNIA: Wielkanocne przysmaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Słuchanie wiersza Marioli Golc „Wielkanocne przysmaki”

Święta wielkanocne

pachną przysmakami.

Czuć już wonny żurek

i keks z bakaliami.

A drożdżowa baba

ze stołu spogląda.

W białej sukni z lukru

pięknie dziś wygląda.

Pan mazurek pachnie

słodką czekoladą.

Koronę z owoców

już na niego kładą.

Smakowitych potraw

znacie jeszcze wiele.

Spróbujcie ich trochę

w świąteczną niedzielę.

 

  1. Rozmowa inspirowana treścią wiersza.
  • Wyjaśnianie niezrozumiałych słów: drożdżowa baba, lukier, mazurek, keks.
  • Omówienie, co się znajdowało na wielkanocnym stole.

 

  1. Wyjaśnianie, na czym polega zwyczaj polewania się wodą w poniedziałek wielkanocny.
  • Zapoznanie z nazwą śmigus-dyngus.
  • Zwracanie uwagi dzieci na tradycję, ale i na zachowanie zdrowego rozsądku; ukazanie konsekwencji niestosowania umiaru w polewaniu się wodą.

 

  1. Zabawa ruchowa kształtująca postawę ciała – „Kurczątko”.

Dziecko przykuca, głowę ma skuloną między ramionami – jest kurczątkiem, które zaraz wykluje się ze swojej skorupki. Na hasło: Kurczątko się wykluwa dziecko powoli podnosi się, prostuje stopniowo dolne i górne kończyny; kręcą głowę w różnych kierunkach ogląda świat, na którym się znalazło.

 

  1. Film – symbole wielkanocne

https://www.youtube.com/watch?v=yegC50txLJk

 

 

  1. ZADANIE DLA CHĘTNYCH.

Zachęcamy do zasiania rzeżuchy. Posłuży ona, jako dekoracja stołu wielkanocnego.

 

POTRZEBNE BĘDĄ: rzeżucha, naczynie, woda

 

DO JUTRA

Data dodania: 2021-03-30 21:19:52
Data edycji: 2021-03-30 21:24:46
Ilość wyświetleń: 99
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej